"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

sâmbătă, 29 martie 2008

In orasul medieval Cerven


La 38 km de Ruse si 13 km de Ivanovo se afla ruinele orasului si castelului medieval Cerven.
Peisajul este spectaculos, mai ales vazut de pe drumul catre castel: ruinele "atarna" pur si simplu de stancile ascutite. Noi am ajuns acolo anul trecut, dupa ce am vizitat Basarbovo si Ivanovo, si am ramas surprinsi de frumusetea locurilor. Tocmai inflorisera pomii, in martie. Castelul este inconjurat de copaci si cum toti bobocii se deschisesera incalziti de soare, miresmele florilor invaluiau tot locul si pur si simplu simteai primavara. Cred ca aceasta este imaginea ce mi-a ramas intiparita in minte de la Cerven: flori printre ruinele orasului.
Drumul pana acolo este in stare foarte buna si am urmarit cu atentie indicatoarele de culoare maro pe care era scris cu litere de-o schioapa numele bulgaresc al orasului medieval Cerven. Situl este bine conservat si ingrijit; masina am lasat-o in parcarea de la capatul scarilor ce urca spre ruine. Tot aici am platit si taxa de vizitare: 10 ron pentru 2 persoane (nu aveam nici euro, nici leva, dar au acceptat si ron). Aproximativ 2 ore sunt suficiente pentru vizitarea orasului medieval si a ruinelor castelului. Iesirea este prin spatele sitului, pe un pod de lemn ce amintea de povestile cu domnite si cavaleri...
Senzatia nu este intamplatoare, deoarece castelul Cerven (Roşu) a fost centrul uneia dintre împărăţiile valahe, aflate în vâltoarea multor prefaceri statale şi a migraţiilor; într-o permanentă dispută, inegală însă, cu imperialii bizantinii. Oraşul avea, pe la 1200, peste zece mii de locuitori, fiind cea mai mare aşezare dintre Dunăre şi Balcani. Numele său provine de la conducătorul cetăţii - Împăratul Roşu (Cerven în slavă). Acesta, pentru a sfida Ţarigradul, purta mantie roşie; (roşul - purpura – era însemnul puterii împăratului bizantin). Ioan Asan I (unul dintre cei trei fraţi vlahi conducători ai răscoalei Asanestilor din 1186) s-a căsătorit cu Maria, fiica ultimului împărat de la Cerven, iar cetatea va intra în componenţa noului ţarat. Ioan Asan şi toţi cei care îi vor urma la domnie, în Tîrnovo, până la sfârşitul împărăţiei vlaho-bulgare, vor purta nu doar cizme şi tunică de culoare roşie, ci si mantia roşie a impăratul de la Cerven.
În 1388, Cervenul este cucerit de către turci: incendiat, lipsit de apă, castelul de pe stâncă va arde asemenea unei uriaşe torţe, zile şi nopţi la rând, sub privirile pline de resemnare ale sutelor de călugări din sihăstria ctitorită odinioară de Roşu Împărat la Ivanovo. Mulţi dintre locuitorii oraşului însă, de foarte mulţi ani, porniseră în bejanie, temându-se de continua ameninţare. Ocupatia turceasca a dus orasul la decline; un alt centru important, Ruse, s-a dezvoltat in acea regiune.
Din 1965, de când se sapă organizat la cetatea Împăratului Roşu, a început să prindă contur o adevărată capitală valahă uitată: ruinele a două mitropolii, a 15 biserici, străzi, şi fortificaţii. Fragmente de ceramica si obiecte din aur au fost bine conservate, iar monedele bulgare si straine gasite aici dovedesc puternicele relatii comerciale cu Venetia, Genova, Rusia si Siria.
Acum insa din orasul medieval Cerven nu au mai ramas decat ruinele. Merita insa vazute, mai ales primavara...
Calatorii placute,
Cristina si Cristin DUMITRU

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos