"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

duminică, 26 aprilie 2009

Junii Brasovului


Anul acesta reusim sa povestim despre Junii Brasovului...pentru prima data, desi e a treia oara cand mergem. Si speram sa va facem sa apreciati locuri si sarbatori de pe la noi,cum ar fi aceasta adevarata desfasurare de frumusete si maiestrie: Junii Brasovului.

http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/JuniiBrasovului26Aprilie2009Brasov#
În Duminica Tomii, prima duminică de după Paşte, la Braşov e sărbătoare. Mare sărbătoare. Coboară Junii din Şchei spre centrul oraşului. Încolonaţi, călare, junii din cele şapte “cete” Tineri, Bătrîni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Albiori şi Roşiori, vin conduşi de vătafi, mîndri, să salute orăşenii şi să dea de veste că Hristos a Înviat.

Probabil este unul din cele mai ample şi interesante evenimente care se desfăşoară la Brasov: sărbătoarea care începe cu adunarea Junilor în Piaţa Unirii. Acestia coboara rand pe rand si canta Hristos a inviat! De acolo, tinerii din cartierul Şchei al Braşovului (altădată un sat tradiţional românesc), îmbrăcaţi în costume populare defilează călare prin oraş, urmaţi de muzicieni şi grupuri de participanţi, până la Pietrele lui Solomon. Unele din costumele junilor sunt vechi de peste 150 de ani, iar cel mai migălos lucrat are peste 40.000 de paiete strălucitoare şi cântăreşte aproape 10 kilograme!

Sărbătoarea Junilor Braşoveni se desfăşura în trecut pe parcursul a zece zile: începea pe 25 Martie, de Blagoveştenie, o importantă sărbătoare în calendarul popular şi bisericesc, continua în Duminica Floriilor şi dura apoi încă opt zile, începând cu Duminica Paştelui. Junii Braşoveni reprezintă un complex de obiceiuri care combină practici pre-creştine cu manifestări creştine pentru a reda vechiul mit al morţii şi renaşterii rituale a timpului calendaristic Nu se mai ştie astăzi dacă sărbătoarea era la origine un ritual de iniţiere al tinerilor sau dacă marca singura zi a anului în care populaţiei româneşti îi era permis să intre liber în oraşul săsesc Kronstadt (Braşov). Sărbătoarea era organizată cu minuţiozitate: erau reguli precise cu privire la intrarea şi ieşirea din ceata Junilor, aveau loc acte rituale la anumite momente bine alese în anumite zile, erau interdicţii de vârstă impuse participanţilor, se organizau mese rituale, dansuri rituale (căţeaua, hora), se foloseau obiecte rituale (surla, buzduganul), aveau loc practici de fertilitate şi virilitate, etc. Hora de la Pietrele lui Solomon funcţiona în trecut ca un fel de judecată populară, căci cei care încălcau regulile comunităţii nu erau acceptaţi în horă, iar dacă totuşi o făceau, hora se oprea brusc până când aceştia o părăseau.
Multe din semnificaţiile iniţiale ale sărbătorii s-au pierdut odată cu includerea satului Şchei în oraşul Braşov, dar cu toate acestea, sărbătoarea continuă să fie un eveniment interesant. Un obicei care a rămas neschimbat este aruncarea buzduganului, o probă a puterii şi a virilităţii.
Anul acesta, ca si in alti ani, am mers si noi la Brasov, de Duminica Tomii (26 aprilie 2009, sau prima duminica dupa Paste). In jurul orei 09.30 am ajuns in Piata Unirii si ne-am gasit locuri bune pentru fotografiat. Apoi asteptat sosirea Junilor. Babele din jur povesteau ca au venit sa vada caii. Si intr-adevar, cai mai frumosi decat ai Junilor am vazut mai rar.

Dupa adunarea cetelor de Juni am pornit si noi,cu puhoiul de lume, catre Pietrele lui Solomon. Dupa cum o sa vedeti in fotografii, lume multa, sfarait de gratare, muzica si…iarasi asteptarea Junilor. Pentru ca dup ace si-au incheiat defilarea pe strazile orasului, acestia urca pe cai la Pietrele lui Solomon. Aici, nevestele sosite din timp, au pregatit deja mesele cu de-ale gurii: oua rosii, drob si friptura de miel, ceapa verde si ridichii. Dupa sosirea Junilor acestia incep horele, fiecare in locul dinainte stability si cunoscut de atatia ani. Abia dupa aceea se pot bucura cu totii de masa in aer liber, alaturi de familii. Si asta facem si noi, trecem pe la gratarele cu mititei sip e la porcusorul la protap pe care-l ochisem de ceva vreme. O bere rece (fara alcoolo) ne completeaza pranzul mancat in picioare, pe o masa improvizata, de unde mai aruncam cateva priviri asupra cetelor de Juni si asupra cailor lor. Apoi coboram catre central orasului, unde se sarbatoreau Zilele Orasului Brasov: in piata Sfatului spectacolul abia incepea. Muzica popular, dansatori si multe, multe flori. Trecem si pe la tarabele unde mesterii populari isi vindeau rodul muncii lor migaloase: impletituri, cusaturi, cioplituri si multe alte…adevarate opera de arta!

Apoi inapoi la corsuta noastra, celebra Furie Neagra…si inapoi la Bucuresti. O iesire scurta, de o zi, dar care parca a insemnat o gura de aer proaspat!
Numai bine,
Cristina si Cristin

5 comentarii:

  1. Felicitari doamna ca v-ati gandit sa face-ti reclama gratuita unei zile atat de importante si frumoase a orasului Brasov. Pacat ca sunt putin acceia care atunci cand descopera locuri si momente importante nu o fac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc frumos! Tocmai ce am ajuns de la Brasov: am fost prezenti si astazi la Sarbatoarea Junilor, desi vremea nu prea a tinut cu noi de dimineata... Insa voi povesti ziele urmatoare, cu mare drag, despre Junii Brasovului 2010!

    RăspundețiȘtergere
  3. Astept sa vad si eu poze de la Junii Brasovului 2010! Numai bine ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. vreau sa va multumesc. sunt o brasoveanca plecata de acasa pe alte meleaguri. m-am inspirat din blogul dvs, cand am facut o prezentare pentru un proiect scolar despre brasov si despre traditi. "junii brasoveni" reprezinta o traditie care ma bucur ca s-a pastrat. imi place blogul dvs. am observat ca nu aveti suedia in tarile vizitate. poate o adaugati. este o tara frumoasa. sa aveti parte numai de bine. si calatorii frumoase in continuare. Alexandra.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de mesaj, Alexandra! Anul acesta nu am reusit sa ajungem la Juni, dar speram ca anul viitr sa-i revedem. Suedia este si ea pe lista, poate nu la o pozitie apropiata de prezent, insa este: ne-am dori o vacanta de vara cu cortul pe meleaguri suedeze! Iti doresc toate cele bune,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos