"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 5 iulie 2010

Cehia 2010 - ziua 3: 07 iunie 2010



http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#

Ziua de 07 iunie 2010 a inceput cu trezitul in masina, si vizitat:

- castelul Telc - monument UNESCO (doar exterior);
Telc este un oras ce figureaza pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO datorita frumusetii sale. Punctul de cotitura pentru orasul Telc a fost reprezentat de anul 1530, cand un incendiu puternic a devastat orasul. Lordul Zacharias, guvernatorul Moraviei, a adus din Italia constructori si arhitecti care sa reconstruiasca din temelii castelul Telc. In final, mesterii au reconstruit practic toate casele in stil renascentist, aducand astfel orasului o uniformitate care s-a pastrat pana in zilele noastre. De mentionat este si Castelul Telc, o cladire magnifica, in stil renascentist. Zona moderna a orasului este separata de zona veche prin doua iazuri care incercuiesc pur si simplu centrul istoric.

http://www.telc.eu/index.php?lx=en

- basilica Sf. Procopiu din Trebic (doar exterior, era in renovare);
Orasul industrial Trebic merita vizitat din doua motive: biserica Sf. Procopius si cartierul evreiesc.
Biserica a apartinut candva unei manastiri fondate in anul 1101 si transformata in castel in anul 1600. Biserica din sec. al XIII-lea a fost masiv restaurata in perioada baroca, dar si-a pastrat minunatul portal renascentist, impodobit cu motive florale si geometrice.
Cartierul evreiesc a fost refacut si se afla pe lista Monumentelor din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Multe din cladirile originale au ramas intacte, astfel incat este inca posibil sa fie simtita atmosfera din vechiul ghetou.

http://www.trebic.cz/

- palatul Jaromerice Nad Rockydnou (doar exterior, lunea era inchis vizitatorilor si aveau doar programe speciale pentru copii);
Castelul Jaroměřice nad Rokytnou este unul dintre cele mai impunatoare din Europa. Initail a fost o impresionanta fortareata, a carei constructie s-a terminat la sfarsitul sec. al XVI-lea. Ulterior a fost reconstruita, incorporand elemente baroce, incepand cu anul 1700, activitatea fiind coordonata de catre faimosul architect baroc, austriacul Jakob Prandtauer. Terminarea lucrarilor a durat 37 de ani. Cel care a ordonat reconstruirea castelului, Johann Adam von Questenburg, l-a trasnformat intr-un important centru ce arta si cultura. Alatur de castel a fost cosntruita si o gradina in stil frantusesc, iar de cealalta parte a raului se intinde parcul in stil englezesc.
http://www.zamek-jaromerice.cz/

- casele cu fatade din Slanovice (parcare 10 coroane / ora);
Orasul istoric Slavonice este unul dintre orasele renascentiste din zona de sud-vest a Moraviei. Aparitia sa dateaza din sec. al XII-lea, dar cele mai vechi mentiuni scrise sunt din anul 1260. Initial, Slavonice a fost o asezare ce a devenit ulterior sat cu un comert infloritor, si apartinea Lorzilor de Hradec (o ramura a familiei Vitkovs). Satul s-a dezvoltat ulterior intr-un oras fortificat. Complexul de tunele subterane servea nu doar ca retea de scurgere, ci si ca parte defensive a orasului. Sec. al XIV-lea a avut o puternice influenta asupra orasului: acesta si-a extins vechile fortificatii catre o mult mai spatioasa piata, intinzandu-se treptat catre partea de vest, in timp ce in partea de est a aparu o strada foarte larga ce servea drept artera comerciala. Ambele piete ale satului au fost eclipsate in Evul Mediu de casele de locuit construite pe parcele lungi si inguste, cu curti in care erau hambare si locuri pentru adapostirea carutelor.
Intre cele doua piete este biserica Adormirii Maicii Domnului cu un dominant turn al orasului. Acesta a fost construit intre anii 1503 – 1549 in locul unde fusese altarul bisericii, si a devenit un simbol al orasului.
De-a lungul zonei de nord si partial celei de sud a orasului au aparut siruri de case mici. Cativa din parapetii orasului si doua dintre cele trei porti ale sale inca mai exista si astazi. Incepand cu sfarsitul sec. al XV-lea a aparut un mare numar de iazuri construite de locuitori pe raurile din zona. In sec. al XV-lea comunitatea a cunoscut o importanta crestere economica.
Toate casele din cele doua piete au fost reconstruite, capatand aspectul pe care il admiram astazi: bolti arcuite, fatade ale caror varfuri vin din renasterea italiana, si multi pereti frumos decorati cu picture murale. Sa nu uitam si de fatadele decorate cu grafitti (unele cu texte, altere cu scene complicate ce implica si personaje). Dupa anul 1600 construirea cladirilor in Slavonice s-a oprit. In timpul Razboiului de 30 de Ani orasul a trecut prin vremuri foarte grele. In anul 1575 existau aici 156 de case, dintre care 28 erau in suburbia. Dupa anil 1624, 73 din 164 de case erau abandonate sau arse. Intre anii 1680 – 1681 orasul Slavonice a fost devastate de ciuma. In 27 martie 1750 zona a fost devastate de incendiu: au fost avariate 44 de case din ambele piete, precum si turnul orasului. In anul 1902 calea ferata a legat Slavonice de orasul Telc. In sec. al XIX-lea si al XX-lea a inceput demolarea partilor fortificate ale orasului. Vechea Primarie, care data din sec. al XIV-lea a fost inlocuita cu una noua. Sfarsitul anilor ’50 din sec. al XX-lea a adus si inceputul restaurarii cladirilor istorice. In data de 31 august 1961 Slavonice a fost proclamat oras istoric datorita unicitatii sale.

http://www.slavonice-mesto.cz/en/index.asp

- casele din Holasovice (monument UNESCO) - absolut superbe!
Holašovice este, pentru multi, un sat necunoscut, ce zace pierdut undeva in mijlocul Boemiei de Sud, intre iazuri si paduri; pentru altii este o rezervatie unica de monumante istorice sip arte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Prima sa mentiune documentara este din anul 1292. Se afla localizat la 15 km vest de Ceske Budijovice, in apropierea granitei de nord a ariei de paduri protejate Blansky: locatia satului Holasovice a fost probabil cauza pentru care ai senzatia ca aici timpul curge mult mai incet. Aspectul medieval al satului s-a pastrat pana in present, cladirile ce sunt concentrate in jurul zonei verzi din mijlocul satului sunt in aceeasi forma ce le-a fost data de constructorii lor, in a doua jumatate a sec. al XIX-lea. Inima satului a fost foarte putin atinsa de reconstructiile si adaptarile ce au schimbat multe sate in timpul ultimelor secole. Holasovice a fost pastrat ca exemplu unic al vietii de tara in sec. al XIX-lea din Boemia de Sud, dar in acelasi timp si ca o dovada a artei arhitectonice si plastice a stramosilor acestor locuri.
Asa-numitul Baroc folcloric sau rural este motivul atmosferei unice din Holašovice. Este un gen de arhitectura rurala, ce are la baza folosirea stilului baroc, rococo si classic, in construirea cladirilor ce alcatuiesc satul. Desi la Holašovice nu vom gasi exemple de varf care sa reprezinte aceste stiluri prin opulenta si frontoane impresionante sau decoratiuni bogate, totusi gasim aici cel mai frumos si unic sat care arata splendoarea Barocului Rural din Boemia de Sud. Holašovice isi merita aprecierea si includerea pe lista monumentelor ce alcatuiesc Patromoniul Mondial Cultural si Natural UNESCO.
http://www.pruvodce.com/holasovice/index_en.php3

- cazare Camping Chvalsiny: 2 persoane, 1 noapte, 1 cort, 1 masina si electricitate = 390.00 coroane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos