"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

miercuri, 17 noiembrie 2010

Pe meleaguri dambovitene: Manastirea Dealu si Curtea Domneasca din Targoviste


Prin 2007 am ajuns la manastirea Dealu, de langa Targoviste. Din pacate oprirea a fost mult prea scurt. Mai ales ca in apropiere este si manastirea Viforata, pe care tare mult ne-am fi dorit sa o vizitam.
Abia curand insa ne-am dat seama ca nu am spus si aratat nimic despre un loc atat de minunat cum este Manastirea Dealu. Dar incercam sa "recuperam" timpul pierdut:

http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/ManastireaDealuSiTargoviste#

Mănăstirea Dealu, o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea orasului Târgoviste (6 km N). Drumul principal de acces este, pe ultimii 2 km până la mănăstire, o pantă cu înclinatie mare ce serpuieste până în vârful dealului.
O asezare monastică exista la Dealu în anul 1431, asa cum reiese dintr-un document prin care Alexandru I Aldea îi făcea danie mănăstirii două sate. Mănăstirea initială fusese probabil întemeiată de către Mircea cel Bătrân.
Mănăstirea a fost ctitorită de Radu cel Mare în anii 1499-1501.
Constructia ansamblului a fost terminată în timpul domniei lui Vlădut Voievod, între 1510 si 1512.
Aici călugărul sârb Macarie a instalat prima tiparnită din tările române, din ale cărei teascuri a iesit în 1508 prima carte, un Liturghier.
În anul 1598, Mihai Viteazul a depus în biserica mănăstirii jurământul de supunere fată de Rudolf al II-lea.
Matei Basarab a adus aici tiparnita de la Govora în 1644.
În 1863 mănăstirea de călugări a fost secularizată.
În 1877 fosta incintă monastică a fost transformată în lagăr de prizonieri.
În perioada 1879-1883 a functionat aici o scoală divizionară de soldati, înlocuită între 1890 si 1891 de un depozit de munitie.
Din 1902 fosta mănăstire a servit ca scoală a copiilor de trupă
între 1912 si 1940 ea a adăpostit Liceul Militar "Nicolae Filipescu", unde a studiat si Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul nationalismului-crestin românesc. Clădirile acestui liceu, care înlocuiseră edificiile fostei mănăstiri, s-au prăbusit la cutremurul din 1940.
Clădirile actualei mănăstiri si renovarea bisericii datează din perioada 1953-1955.
Prin grija Patriarhului Justinian s-a creat astfel un asezământ de asistentă socială pentru preoti si călugări bătrâni, care a functionat până în 1988.
Biserica Sf. Nicolae, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, este unul din cele mai importante monumente ale evului mediu din Tara Românească. Edificiul, dispus pe un plan triconc de tip Vodita II, are proportii zvelte; el măsoară 8 metri lătime si 21,20 metri lungime la o înăltime de 24 metri (fără acoperis)[4]. Pe lângă traditionala turlă pe naos apar aici pentru prima oară două turle pe traveea de răsărit a pronaosului prelungit. Această inovatie va fi preluată de bisericile de la Tutana, Brebu si Gura Motrului.
Fatadele sunt în întregime placate cu piatră fătuită si decorate în două registre cu arcaturi de ciubuce. Acest sistem de decorare în două registre separate de un brâu median va caracteriza monumentele de cărămidă ridicate în cursul secolului al XVI-lea în Tara Românească. În decorul turlelor si cel al fatadei vestice se întâlnesc si ornamente caucaziene, care se vor regăsi mai târziu, cu mai mare densitate, pe fatadele bisericii episcopale de la Curtea de Arges.
Pictura care împodobise initial interiorul bisericii, o operă din 1515 a mesterului Dobromir din Târgoviste în colaborare cu Jitian si Stanciu, nu s-a păstrat. În 1985 biserica a fost repictată de arhimandritul Sofian Boghiu.
Pronaosul bisericii adăposteste mormântul lui Radu cel Mare si racla cu capul lui Mihai Viteazul. Sarcofagele din marmură ale acestor voievozi au fost executate între 1912 si 1913 de Frederic Storck.

Sursa: wikipedia

De aici am ajuns si la Targoviste - a fost pentru prima data, de atunci am mai venit aici de inca doua ori, ambele ocazii la Pastele Cailor (despre care am scris aici) impreuna cu Asociatia Foto Bucurestiul meu drag!
Prima marturie documentara asupra fostei capitale a Tarii Romanesti, Targoviste, dateaza din 1396 si se gaseste in jurnalul de calatorie al lui Johann Schiltberger, participant la batalia de la Nicopole. Nucleul Curtii Domnesti a fost construit in timpul voievodului Mircea cel Batran, fiind alcatuit dintr-un complex de constructii destinate locuirii familiei domnitoare, a demnitarilor Curtii si a slujitorilor acestora.
Turnul Chindiei este un turn construit în secolul al XV-lea, în Târgovişte, care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească. Turnul a fost construit de către domnitorul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua sa domnii, iniţial pentru scopuri militare, clădirea servind drept punct de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului. Actualmente clădirea măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru. Între anii 1847 şi 1851 turnul a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se acestuia, inclusiv înălţarea sa cu circa 5 metri faţă de construcţia iniţiala.

Intotdeauna imi amintesc de biscuitii Chindia....voi?

Numai bine,
Cristina si Cristin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos