"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 19 decembrie 2011

Bucuresti - "diverse"


In Bucuresti un simplu drum la serviciu, o iesire cu prietenii, o plimbare in parc - toate acestea pot fi prilej de luat aparatul foto.

Aceasta este o postare pe care o voi actualiza ori de cate ori voi avea ocazia, asa ca ramane un subiect deschis.

O intalnire cu prietenii: la statia de metrou Politehnica. Cu cateva zile inainte o prietena imi trimisese pe e-mail textul de mai jos. L-am citit cu interes si apoi am profitat de intalnirea cu prietenii pentru a face cateva fotografii chiar in locul despre care aflasem.




Textul despre care aminteam mai sus il redau ca atare:

"Postat de Gruia in Locuri de vizitat (www.metropotam.ro) |17 Octombrie 2011 |8 comentariiPentru un nou episod din aceasta rubrica ne-am aventurat in subteranele Bucurestiului, pentru o calatorie in timp cu... metroul. Nu multi stiu ca in Bucuresti o calatorie in timp, pana in Cretacicul superior, in urma cu 180 de milioane de ani, costa cat o cartela de metrou. Asta pentru ca statia de metrou Politehnica, inaugurata in 1983, este pavata cu placi de marmura pline de fosile, care au trait cand pe Pamant nu exista viata decat in apa. Acest lucru transforma statia de metrou intr-un adevarat muzeu sau intr-un sit paleontologic spectaculos, pentru cei care au curiozitatea de a se uita pe unde calca. La Politehnica mii de bucuresteni pasesc zilnic peste un ocean pietrificat, fara sa stie.
Se pare ca in marea graba de a da in folosinta statia de metrou, pe constructori nu i-a mai interesat ce fel de marmura folosesc. Asa ca marmura extrasa din muntii Apuseni, de la Rosia, a fost intinsa pe jos ca un covor rosu plin de "firmituri" mai vechi de 80 de milioane de ani vechi. Aspectul interesant al marmurei nu i-a facut pe constructori sa banuiasca ca fiecare bucata continea fosile de scoici si animale marine. Acestea poarta numele "vaccinites" si "hippurites" si provin din perioada cretacica, iar vechimea lor a fost estimata la 65 si 180 de milioane de ani. Astfel ca in statia de metrou de la Politehnica se gaseste un intreg recif de Rudisti, dar si din alte specii acvatice.
Specialistii in geologie de la Universitatea Bucuresti au confirmat ca in placile de marmura din statie exista fosile cu o valoare paleontologica inestimabila. Avand in vedere acest lucru, ne gandeam ca statia de metrou ar putea fi transformata in muzeu, cu panouri care sa explice formele ciudate din marmura de pe jos si ecrane pe care in loc de reclame si stiri despre vedete, sa se difuzeze documentare despre "oceanul pietrificat" si despre creaturile care au trait aici, in podea, pentru ca oamenii sa stie pe ce "comoara" pasesc.
Din cate stim, intentia de a pune in valoare statia Politehnica exista de prin 2003, dar probabil ca si aceasta ideea s-a "fosilizat".

O plimbare in Parcul Herastrau, intr-o zi mohorata de noiembrie: la tot pasul intalnesti amatori de sporturi mai mult sau mai putin extreme.



Biciclisti, skateri si, mai nou, doritori de bungee jumping. La aceasta din urma distractie erau doi amatori, o fata si un baiat. In cele din urma, doar fata a sarit; baiatul a urcat pe platforma, si dupa cateva minute de negociere, a decis ca vrea sa coboare in acelasi fel in care a urcat!

Joi in jurul orei 18.00, statia de metrou Piata Unirii. Ora de varf, aglomeratie, oameni care merg acasa dupa o zi de serviciu. Uneori ma uit la fetele lor, unele obosite, altele vioaie...fac acelasi lucru si dimineata, cand parca sunt toti obositi!
Schimb magistrala si ma intalnesc cu Cristi: ne convocase la o intalnire scurta Andrei Birsan, de la Asociatia "Bucurestiul meu drag". Schimbam o vorba, si deodata incep sa se auda acorduri de tango.



Peronul aglomerat incepe sa sa elibereze treptat in jurul unor perechi ce danseaza: partenerii sunt in cizme, cu gentile pe umar si chiar imbracati cu paltoane. Calatorii pana atunci plictisiti se aseaza in locuri de unde pot vedea mai bine spctacolul surpriza. Unii uita si de metroul pe care il asteptasera minute in sir, cu ochiii pe ceas. Cei batrani zambesc nostalgic, cei tineri zambesc strengareste, copiii incep si ei sa topaie, iar cei ca noi incearca sa traga cateva cadre pe care apoi sa le arate si altora, asa cum am facut si noi.
https://picasaweb.google.com/113624766008335450942/BucurestiDiverse#






In fiecare toamna, in Bucuresti incep targurile. Pe la Muzeul Satului, pe la Muzeul Taranului Roman, prin piete... peste tot! Unoeri nu reusim sa tinem pasul cu ele, alteori se mai si suprapun.

De mentionat in mod special targul de produse traditionale de la Agronomie. De obicei, iarna de aici de luam vin, dar si carnati, slanina, miere. In plus, au tot felul de evenimente: ultimul a fost "Pomana porcului", la care insa nu am ajuns din pacate. Il plus, multi comercianti gatesc tot felul de bunatati chiar la fata locului. E celebra fasolea la cazan....

In timp, speram sa surprindem cat mai multe imagini din viata de zi cu zi a Bucurestiului. Cu bune si cu rele. Speram sa si reusim!

Cele bune tuturor,
Cristina si Cristin DUMITRU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos