"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

miercuri, 29 august 2012

Salonul Calului 2012


La sfarsitul lunii septembrie va invitam la un eveniment extraordinar: Salonul Calului. Detalii

regasiti aici: http://salonulcalului-equestria.ro/



                                      











duminică, 26 august 2012

Camping in Romania

Pentru ca am remarcat un interes tot mai mare in randul turistilor romani pentru campinguri si locuri de campare cat de cat amenajate, si pentru ca ne place si noua acest gen de turism, ne-am gandit ca ar fi util un astfel de articol pe blogul nostru.

Vom posta detalii despre campingurile si locurile de campare pe care le-am "testat" personal, cu fotografii si date de contact. Preturile pot varia, asa ca pentru a avea informatii exacte trebuie sa le verificati personal inainte.

Am sa enumar mai jos campingurile in care am stat, in ordinea alfabetica a judetelor in care acestea se afla.

Judetul Brasov:

1. Vampire Camping, din judetul Brasov, loc. Bran
http://www.vampirecamping.com/
Adresa: Str. Principala, nr. 77 C, Bran, jud. Brasov.
Contact: tel.fix 0268.238.430.
Coordonatele GPS ale campingului, luate de noi de pe net, erau gresite...ratam si indicatorul cu campingul, destul de mic si de prost pus. Luati ca punct de reper statia Rompetrol de pe drumul principal. Localnicii nu prea stiu sa va indrume.
Pana la urma ajungem: ca toate campingurile din Romania in care am stat pana acum, si acesta este foarte fain: curatenie la toalete, la dusuri, la locurile de spalat vase si rufe...apa calda non-stop. Se ajunge foarte usor la Castelul Bran.
Exista si o terasa unde eu mi-am baut cafeaua de dimineata, servita alaturi de cateva prajiturele de catre proprietara campingului.
Noi am stat aici in 2011 si am platit 60 lei/noapte total.


2. Camping Darste
Camping Darste s-a mutat: http://campingdirste.ro/

Este un camping mare, cu locuri de campare si casute de lemn de diferite marimi - deci variante pentru toate buzunarele! Este curat, grupuri sanitare si dusuri destule (sunt doua cladiri destinate acestui scop). Bine pozitionat, linistit. Puteti ajunge usor in Brasov, dar si la Dambu' Morii de unde puteti ajunge la Canionul 7 Scari (denumirea corecta este Cheile 7 Scari). Ii gasiti si pe facebook!
Noi am stat aici in 2011 si am platit 26 lei/noapte total.

Judetul Caras Severin

3. Camping Trei Ape
Adresa: judetul Caras Severin, loc. Brebu Nou, statiunea Trei Ape.
Contact: 0724.910.270

Este un camping foaarte mic: doar cateva locuri de pus cortul si poate ar incepea cu greu si cateva rulote. Sunt si casute de lemn, cu etaj, care pot fi inchiriate. Exista o terasa acoperita, cu masa si canapele din lemn, unde va puteti pregati mancarea, iar alaturi este o terasa unde puteti cumpara ceva de mancare si de baut. Sunt si cele necesare unui gratar. Dusuri si grupuri sanitare foarte curate, apa calda non-stop. Este singurul camping din toate cele incercate de noi, si in tara si in strainatate, unde turistii au la dispozitie o bucatarie mare, complet utilata: oale, cratite, ulcele, pahare, tacamuri, frigider si congelator, doua aragazuri cu butelii.
Noi am stat aici in 2011 si am platit in total 24 lei/noapte.



4. Camping Sapte Izvoare
Adresa: judetul Caras Severin, statiunea Baile Herculane.
Contact:

Desi este situat intr-un peisaj extraordinar (langa rau, cu acces la izvoare termale), campingul este cel mai prost vazut si incercat de noi pana acum. Dusurile si toaletele sunt murdare si rudimentare (la dus este un furtul si cam atat), apa calda lipseste cu desavarsire. Este foarte aglomerat si foarte galagios, mai ales in zilele de la sfarsitul saptamanii. Din pacate nu am avut alta optiune. La receptie nu era nimeni, insa a doua zi dimineata a venit o doamna la noi si i-am achitat taxa de 10 lei / cort / noapte. Pentru ca accesul in camping este foarte abrupt, a trebuit sa ne lasam masina in afara lui, pe marginea soselei - destul de incomod, avand in vedere ca a trebuit sa ne caram cortul, saltelele, sacii si restul bagajului de camping.
Noi am stat aici in 2011 si costul total a fost de 10 lei/noapte.


5. Parcul National Cheile Nerei-Beusnita: loc de campare in apropierea pastravariei, la Districtul Silvic Valea Beului, judetul Caras Severin.


Nu exista toaleta, dusuri. Locul este ingradit si are un chiosc cu masa si canapele. Puteti face focul pentru a va incalzi/prepara mancarea. Este amplasat langa un rau asa ca puteti face o baie (rece!!!) si puteti avea apa pentru spalat vasele.
Nu avem date de contact, nu se face rezervare. Pe un panou din apropiere scrie ca taxa pentru campare este de 10 lei/cort/noapte. Noua nu ne-a cerut nimeni banii: am inteles de la ceilalti turisti ca trebuia sa faca acest lucru cineva de la ocolul silvic.
Locul de campare este ideal pentru traseele catre lacul Ochiul Beului, Cascadele Beusnitei si Cheile Nerei.
Noi am stat aici in 2011.

Judetul Constanta:

6. Camping Palace-Venus
http://www.campingpalace.ro/
Adresa: judetul Constanta, Venus
Contact: tel. mobil: 0743.337.855; 0762.688.055; 0721.110.870
E-mail: denisa_frumusik2007@yahoo.com



Campingul este foarte mare si pune la dispozitia turistilor vile, casute cu si fara baie, rulote, locuri de campare, terasa. Pana la plaja si la mare se poate merge pe jos cca 10 min. Are portar noaptea. Este curat si foarte spatios.


Judetul Hunedoara:

7. Camping Aurel Vlaicu
http://www.campingaurelvlaicu.ro/index2.html
Adresa: judetul Hunedoara, loc. Aurel Vlaicu, str. principala, nr. 155.
Contact: tel.fix: 0254.245.541, tel. mobil: 0722.548.499 si 0722.963.930.
De la acest camping nu avem fotografii pentru ca am ajuns foarte tarziu, noaptea, si am plecat dimineata devreme, pe intuneric...abia incepusera sa cante cucii! Nu-i un camping foarte, foarte mare, dar este loc suficient si pentru rulote, si pentru corturi; in plus, gasiti si doua camere la dispozitia turistilor. Grupul sanitar si dusurile sunt in regula, apa calda non-stop. Pentru cei care stau mai mult de o noapte este si o mini-piscina superba! Proprietarii sunt tineri (un olandez stabilit in Romania si o romanca) si foarte primitori: pe noi ne-au invitat la o bere, un suc, un vin sau o tuica...la alegere! Este inca un camping pe care il recomandam!

Judetul Ialomita:

8. Camping Amara
Adresa: judetul Ialomita, loc. Amara.
Contact: tel.mobil: 0732.898.105 (d-na Viorica) si 0732.898.106 (d-nul Victor).

Este un camping destul de nou; aici a existat loc de campare, insa in primvara, cand l-am vazut noi, finisau dusurile si una-alta pe la casute. Pentru ca aici sunt casute, dar si locuri de pus cortul, la alegere. Alimentarea dusurilor se face vara cu apa calda din lac, la discretia turistilor. In plus, proprietarii campingului au populat lacul cu pesti, astfel ca oaspetii campingului pot pescui gratuit. Este si o terasa imbracate in iedere absolut superba!

Judetul Mures

9. Mustang Camping
http://www.mustangcamping.ro/ROM/index.htm
Adresa: judetul Mures, loc. Campu Cetatii, nr. 16.
Contact: tel. mobil 0744.684.121.


Este foarte curat, foarte ingrijit si ofera o priveliste superba, fiind inconjurat de dealuri impadurite. In apropiere curge un izvor al carui susur il veti auzi noaptea, daca veti sta cu cortul. Cand am fost noi aveau si doua casute de lemn si voiau sa mai construiasca si altele. Tot atunci avea loc si o intalnire a rulotistilor. Proprietarii sunt tineri si foarte primitori! De aici puteti face drumetii catre Lacul cu Arini, dar si ceva mai departe, catre salina Praid. Toamna se organizeaza la Campu Cetatii "Parada baloanelor cu aer cald"; la aceasta am fost si noi in 2009, foarte frumoasa experienta!
Noi am stat aici in 2009.

Judetul Sibiu:

10. Camping Salisteanca Camping Salisteanca
http://www.salisteanca.com/
Adresa: judetul Sibiu, pe strada Baii, nr. 13, loc. Saliste.
Contact: dl. Iulian Parau, tel. fix: 0269.553.121, mobil: 0744.374.537.

Este un camping excelent din toate punctele de vedere: punctul sanitar si dusurile - cele mai faine vazute pana acum, liniste, copaci si flori. Proprietarii sunt extraordinar de primitori!
Campingul nu este foarte mare, insa are loc si pentru corturi, si pentru rulote, spatiu pentru spalat vase, spatiu pentru spalat rufe si chiar masa de ping pong. In aceeasi curte exista si pensiunea Salisteanca.
Foarte aproape de camping sunt ruinele cetatii dacice Tilisca pe care va recomandam sa le vizitati!
Noi am stat aici in 2011.

Judetul Tulcea:

11. Dolphin Camping din Delta Dunarii.
http://www.dolphincamping.ro/home_ro
Adresa: judetul Tulcea, loc. Sfantu Gheorghe.
Contact: Receptie - 0749.187.551
Informatii si rezervari - tel.fix: 021.230.05.07, 021.230.05.08; luni-
vineri: 09,00 - 17,00; e-mail:info@deltasfantugheorghe.ro


Campingul este situat cam la jumatatea distantei dintre debarcader si malul marii. Are loc de campare foarte mare, insa in mare parte la soare. Sunt si casute cu doua paturi unde va puteti caza. Exista in camping si o teresa unde se poate manca peste si se pot cumpara diverse bauturi. Seara se pot urmari filme in cinematograful in aer liber de langa terasa. Exista dusuri (sunt separate pentru baieti si fete, dar inauntru comune, nu cabine) si toalete. De la an la an insa, cei care au mers acolo, mi-au spus ca se cam degradeaza: incepand de la curatenia la grupurile sanitare, si pana la linistea din camping - anul acesta am inteles ca au facut si discoteca in cateva seri.
Noi am stat aici in 2009.

Judetul Arges:

12. Camping Dragoske
http://dragoske.xhost.ro/contact_ro.html#

Am mers acolo prima data pe 18-19 iulie 2015, iar a doua oara pe 25-26 iulie 2015. Nu este camping, ci loc de gratare: muzica la maxim (inclusiv manele), tipete, balamuc... Prima data am zis ca am avut ghinion. A doua oara a fost oribil: 10 ore de manele. N-am plecat pentru ca eram cu fetita noastra de un an si ceva si trebuia sa-i pregatim masa, sa o schimbam, etc. Sambata le-am cerut "petrecaretilor" sa dea muzica mai incet pentru a ne putea odihni dupa-amiaza. Au dat-o.... vreo 10 minute! Seara m-am dus la proprietarul campingului, cerandu-i sa rezolve cumva situatia, avand in vedere ca era ora 22.00. S-a dus la ei, au dat muzica mai incet, dar duminica la ora 08.30 au inceput iarasi cu manele... la MAXIM! La ora 09.00 am plecat din camping...
Nu mai calcam pe-acolo si ar fi de dorit ca cei care merg cu cortul (ca noi) sau cu rulota, sa fie avertizati despre cum stau lucrurile acolo! Nu dau alte date de contact, nu cred ca vrea cineva sa mai ajunga in acest asa-zis camping!




Pe masura ce vom mai merge in alte campinguri, am sa actualizez si am sa readuc pe prima pagina aceasta postare. Noi speram sa fie cat mai multe astfel de actualizari, dar mai ales sa fie de folos si altora ca noi.

Cristina si Cristin DUMITRU

La Constanta, de Ziua Marinei

Pe 15 august am fost la Constanta. De Ziua Marinei. Imi doream de multe vreme sa ajung, insa dupa ce am fost, m-am cam lecuit. Organizarea a fost... mai bine zis n-a fost. Esplanada din zona Comandamentului Flotei a fost inchisa accesului public, astfel ca, daca nu aveai loc in tribuna oficiala, nu aveai cum sa vezi toata ceremonia ce a avut loc. Sunt convinsa ca mult mai bine am fi vazut la televizor...

Cateva fotografii aici

Am reusit sa aruncam un ochi la ceea ce se intampla pe mare, printre capetele si cefele parintilor care isi impingeau copiii prin multime ca sa vada si ei vapoarele (daca nu vedeam noi, care suntem destul de inalti, cei mici nu aveau cum sa vada ceva...) si, cu mare greutate, am reusit sa facem cateva fotografii pe care le postam mai jos.











Ne-am calmat nervii intinsi la maxim de inghesuiala inutila in fata Cazinoului de pe faleza, cand ne-am delectat cu muzica de fanfara:








Unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei a fost acela cand am pasit in cea mai frumoasa cladire de la malul marii: Cazinoul. Nu mi l-am imaginat ca fiind atat de frumos in interior, dar nici atat de trist si de prabusit. Elegant si rafinat, praful ridicat de pasii nostri pe podelele distruse si pline de moloz nu ne-a orbit ochiii si am putut vedea frumuseti pe care nu le credeam atat de bine ascunse in interior.
Intrarea este libera drept pentru care am prins iarasi o inghesuiala maxima... Dar a meritat!

Cateva informatii preluate de pe Wikipedia: Cazinoul din Constanta este o cladire istorica si unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orasului, fiind construit in anul 1909 si inaugurat in luna august a anului 1910.
In zona in care se afla astazi mai fusese, intre 1880-1902, o construcție de lemn, o cazina, cum se numea locul pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turisti. Constructia unui edificiu cu functii asemanatoare marilor cazinouri europene a inceput prin anul 1904. Initial, planurile sunt intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care proiecteaza o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor, insa, planurile sunt schimbate, Primaria incredintand modificarea lor unui arhitect de origine franceza (sau elvetiana), Daniel Renard - care renunta la principiile stilului romanesc, in favoarea unui melanj de motive decorative. Construit (din 1908) in stil Art Nouveau sub influenta cosmopolitana a cazinourilor epocii, edificiul constantean este terminat in 1910, cand este si inaugurat (in 1912 se fac ultimele retusuri).
Cazinoul era o sala de paianta, cu peretii interiori captusiti cu scanduri vopsite in ulei si ”servea de distractiune vizitatorilor in sezonul bailor”, putand fi utilizat si pentru ”baluri de binefacere organizate de primarie”, fiind alcatuit dintr-o sala de dans, doua sali de lectura, pentru ziare si reviste, doua sali de jocuri si celebra ”terasa de pe malul marii”, impodobit cu drapele si destul de spatios a devenit locul de intalnire al tuturor. Langa acest prim salon de dans se preconizeaza construirea de catre Henry Guaracino a unui pavilion in cumunicatie cu primul, situat mai jos de nivelul bulevardului.
In iarna anului 1891, o furtuna dezlantuita a distrus o parte din acoperis, dar si un perete al fatadei, reliefand instabilitatea constructiei. Expertizele au propus, si consiliul comunal a aprobat la 29 ianuarie 1892 demolarea constructiei. Primarul Al. Belik decide, printr-un proces verbal, oragnizarea santierului in regim propriu pentru reconstructia cazinoului in aprilie 1892.
Conceputa monumental, fara perspectiva panoramina si fara far, cladirea ar fi urmat sa aiba o sala de teatru cu scena, cabine si loje pe ambele laturi, dar si o sala de bal de aceleasi dimensiuni. Inconjurata de o galerie deschisa spre magnifica priveliste, constructia ar fi avut la subsol toate unitatiile necesare. Grandoarea proiectului se diminueaza treptat, astfel incat receptia facuta mult mai tarziu decat ar fi fost dispus primarul Coiciu sa ingaduie, constata existenta unei sali de dans cu culoar.
La 21 decembrie 1909, inginerul Elie Radu si arhitectii Ion Mincu si D. Maimarolu sunt solicitati sa se deplaseze la Constanta, intr-o comisie menita sa studieze cazinoul din toate punctele de vedere. Rezultatul inspectiei s-a materializat printr-un important document care conține opiniile documentate si bine sustinute ale unor personalitati de real prestigiu. Observatiile privesc adaugarea de spatii: o sala mare pentru restaurant, cu bucatarie si dependintele necesare, restaurant care va fi pus in legatura cu terasa din spatele usii vitrate, care sa nu obtureze perspectiva larg deschisa asupra marii. S-au sugerat si degajarea scarii de onoare printr-o arcada spectaculoasa, adaugarea de intrari, vestiare, toalete, dar si suprimarea de trepte sau ferestre.
Lucrari de restaurare si modernizare ale Cazinoului au fost efectuate in anul 1937 de catre proiectantul Daniel Renard.
Cazinoul a fost restaurat si in anul 1986 de catre un colectiv de artisti plastici alcatuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Au fost executate lucrari de pictura baroc-fresca, stucatura, vitralii. Lucrarile au durat un an de zile.






















Din Constanta mergem la Mangalia, pentru a vedea herghelia de cai pur sange arab. Ce m-a surprins destul de mult a fost blandetea lor: manjii veneau imediat ce ii chemai, iar iepele adulte si caii de calarie incercau sa-mi ia palaria de pe cap. Mai speriosi erau armasarii pepinieri, dar si cei de monta publica. Bineinteles, m-au atras si cele doua iepe din rasa semi-greu romanesc, foarte blande, care se tineau dupa mine in speranta ca vor mai capata inca o mana de iarba...


Cateva detalii despre caii pur-sange arab, preluate de pe calulmeu.ro


Un adevarat print al hergheliilor, pur sangele arab uimeste prin frumusete, temperament si prestanta, dar si prin eficienta si robustete.

La origini a fost calul de razboi si vanatoare al beduinilor. Aparitia rasei a avut loc, se pare, in zona Asiei Centrale de unde, prin intermediul persilor, acesti cai au ajuns in sec. IV-VI e.n. in Peninsula Araba. O alta versiune ar fi domesticirea cailor salbatici prinsi din desertul Egiptului de catre soldatii regelui Soloman (974 i.e.n.).

Astazi este recunoscut ca areal de formare a rasei Podisul Nedjed, zona controlata de tribul Vahabitilor, care, prin oazele sale, a oferit conditii optime de dezvoltare a rasei. O mare importanta in dezvoltarea rasei a avut-o chiar profetul Mahomed, care specifica in Coran ca cine se ingrijeste de aceasta rasa, va avea asigurat accesul in Paradis - asadar cresterea calului our sange arab este considerata de catre musulmani o indatorire sacra.

Sensibil la frumusete, poporul arab a dorit obtinerea unui cal perfect (arab safinah), dar si a unui cal predominant rapid si robust (arab jawad). Odata cu campaniile de cucerire din sec. VII, arabul isi face aparitia in Europa: mandru sprinter al desertului, acest cal probeaza asemenea calitati incat este folosit la ameliorarea si crearea altor rase precum pur sangele englez si anglo-arabul.


Exista mai multe linii de sange in ceea ce priveste constituirea rasei si, ca atare, mai multe tipuri de cai arabi. Astfel, putem vorbi despre liniile: Koheilan - este vorba despre cai masculini si puternici, spre deosebire de Saqlawi - sunt cai gratiosi, eleganti, o adevarata intruchipare a frumusetii si a rafinamentului, stralucind in spectacolele ecvestre; Dahman - despre acesti cai se spune ca ar fi descendentii cailor Regelui Solomon, cuvantul ”dahman” insemnand ”negru” sau ”inchis”; Kuhaylan - crescuta la origine de familia Al Khalifa din Bahrein, de la sfarsitul secolului XVIII, aceasta linie este reprodusa inca in aceasta tara; Abbeyan - aceasta linie de sange a rezultat din Saklawiyah fiind o extrema a acesteia, beduinii obisnuind sa denumeasca acesti cai cu ambele apelative: Saklawiyah-Abbeyan, inca de la inceputul secolului trecut; Hadban - o familie interesanta de cai, din punctul de vedere al cresterii, cei mai frumosi cai egipteni rezultand din armasarii Hadban precum Nazeer, Ibn Rabdan, Hadban Enzahi. O alta linie de sange este Mouniqi, acesti cai avand o conformatie masiva, osoasa, tipica pentru curse.


Datorita vechimii rasei, precum si a selectiei riguroase, exemplarele au un grad foarte mare de omogenitate.Talia pur-sangelui arab se situeaza intre 1,45 si 1,55 m, iar greutatea sa atinge 450 kg. Formatul corporal lateral este tipic, patrat. Roba poate fi vanata, murga, balana, dar cea mai dorita si mai rara culoare este cea neagra. Greabanul trebuie sa fie puternic si bine conturat, iar coama bogata. Crupa este scurta, „imbracata” in musculatura, coada prinsa sus, toracele profund, ceea ce ii asigura o excelenta functie respiratorie si o eficienta maxima. Articulatiile sunt si ele puternice si bine conturate. Picioarele trebuie sa fie dure, puternice, iar tendoanele rezistente. Capul este mic, uscativ, de forma usor conica, cu frunte larga, patrata, profil usor concav sau drept, ochii foarte expresivi, cu arcadele orbitale proeminente, narile sunt mari si largi. Urechile dau insa toata expresia acestui cal: sunt mici, purtate vertical, foarte mobile, varfurile lor fiind in forma de semiluna. O caracteristica a rasei o reprezinta coada purtata vertical in repaus si departata mult de fese in timpul mersului.


Timpul i-a intarit temperamentul: supus la probe dure, strabatand desertul, suportand o clima aspra, infruntand caracterul razboinic al beduinilor, uzandu-se pe pistele de curse, arabul a dobandit si conservat, de-a lungul secolelor, o vitejie, o rezistenta si o anduranta notorii. In schimb, docilitatea nu ii poate fi castigata imediat: ”Sa intelegi inainte de a te supune” pare sa fie deviza sa...













Ajungem apoi la camping Palace-Venus, pe care il recomandam pentru cei ce calatoresc deseori cu cortul, ca si noi, dar si pentru cei ce doresc liniste. Este situat aproape de mare si de plaja, asa ca are un atuu in plus. Despre acest camping voi da mai multe detalii in postarea "Camping in Romania".


Bineinteles, nu vii la mare si pleci fara o portie (sau 3, in cazul nostru) de hamsii cu Helas si bere!


Cu bine,


Cristina si Cristin DUMITRU

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos